23 Eylül 2010 Perşembe

İlaçmış gibi verilen fonksiyonsuz madde (:

      Geçen gün ALES denemesi çözerken rastladım zaht-ı muhteremlerine ilk defa.Nasıl diyeceksiniz,şöyle ki;ucu bucağı belli olmayan paragraf satırlarının birinde göz kaslarım fazlasıyla yorulmuş olacak ki,hızlı okumayı bırakıp metnin güzelliğine konsantre olmuşum.Bir de ne göreyim?Ahanda Placebo.


      Efenim Placebo türkçesiyle teselli ilacı (en beğendiğim ilk on ing-tür karşılıklardan biri olarak aldım:) ) farmakolojik olarak etkisiz fakat telkine dayalı olarak etkisini gösteren bir tür ilaçmış.Yani fiziksel olarak hiç bir etkisi olmamasına rağmen,hastanın 'bu ilaç işe yarayacak' teziyle iyileşmesine ön ayak oluyor bu bizim kerata.


      Araştırmalara göre,kurtulma olasılığı neredeyse hiç olmayan hastalar, bu placebo sayesinde hastalıklarından kurtulmuş.Özellikler tıbbi bilimlerin henüz tam anlamıyla baş edemedikleri kanser illetinde hastalar bu sayede,tedavi süreçlerine daha yüksek bir moralle asılmışlar.

   Placebo aynı zamanda hipokondriya(hastalık hastalığı) tedavisinde de son çare olarak kullanılmaktadır.

   Placebo tedavisi gören ve iyileşme gösteren kişilerde beynin 'prefnontal korteks' bölgesinin normal kişilere oranlara daha fazla çalışmaya başladığı görülmüş.Bu bölge duygularımızı ve kişiliğimizi oluşturmaktadır.



  



    
      

4 yorum:

  1. beynin 'prefnontal korteks' bölgesinin normal kişilere oranlara daha fazla çalışmaya başladığı görülmüş.Bu bölge duygularımızı ve kişiliğimizi oluşturmaktadır.

    bak bunu bilmiyordum.. aydınlattığınız için teşekkür ederim efenim :)

    YanıtlaSil
  2. ne demek efendim rica ederim :)

    YanıtlaSil
  3. İlginç bir şey,ilk defa öğrenmiş oldum...teşekkürler,araştırmaya devam edeceğim sayenizde...

    YanıtlaSil